Kombucha by mohla vyriešiť celosvetový problém s plastovým odpadom

1

Kombucha, sladkokyslý nápoj odporúčaný na zdravie bedrových kĺbov, vyvolala búrku vo svete wellness. Jej rôsolovitý vedľajší produkt však môže čoskoro priniesť zmeny v trvalej udržateľnosti. Proces fermentácie používaný na získavanie kombuchy vedie k symbiotickej kultúre baktérií a kvasiniek (Scoby - symbiotic culture of bacteria and yeast), čo je v skutočnosti živý film na povrchu tekutiny. Pre poľskú dizajnérku Rozu Janusz je Scoby viac ako len odpad.

Podľa nej to môže byť plastový obal na jedno použitie. No zatiaľ čo rozloženie väčšiny plastov vytvorených na jedno použitie môže trvať stovky rokov (ak vôbec sú rozložiteľné), pričom znečisťujú rieky a oceány a rozkladajú sa na mikroplasty, ktoré sa dostávajú do potravín a do našich tiel, Januszovej geniálna alternatíva je úplne iná. Študentka dizajnérstva na poznanskej School of Form vyvinula metódu, ktorá premení Scobys na použiteľné jedlé obaly na suché alebo polosuché potraviny.

Prototypy jej obalov vznikli v procese výroby kombuchy – umožnením baktériám pojedať dostupné cukry v tekutine a produkovať vlákna nerozpustnej celulózy ako vedľajší produkt. Scoby sa tak zmení na voskovú membránu na povrchu kvapaliny, ktorá chráni kombuchu pod ňou. Táto tradičná metóda však neumožňuje škálovanie. Po mnohých pokusoch a omyloch Janusz vytvorila škálovateľnú membránu pridaním rastlinného poľnohospodárskeho odpadu k baktériám a kvasinkám.

Tým sa zlepšil proces fermentácie a zároveň sa zabezpečilo, že jej produkt má nulový odpad. Obal má všetky výhody plastu, ale žiadnu z jeho nevýhod. Odolná, poddajná textúra pôsobí ako kyslíková bariéra a je antibakteriálna, má šesťmesačnú trvanlivosť, ktorá sa však v spojení s určitými kyslými potravinami, ako sú napr. orechy, môže dokonca predĺžiť pre nízke pH materiálu. A takýto obal sa dá aj konzumovať. Preberá chuť potravín, na ktorých balenie sa používa. Jeho konzumácia je výživná pre črevá, pretože pozostáva zo zdravých baktérií.

A ak sa vám obal nezdá dosť chutný, môžete ho úplne skompostovať a použiť na obohatenie pôdy. Na priemyselné použitie je však proces pomalý. Priemerná doba rastu jedného hárku sú dva týždne, pričom výrobné náklady sú vysoké. Preto experimentovanie pokračuje. Janusz a jej tím predávajú vzorky obalov online a z výnosov financujú ďalší výskum a vývoj. V tomto roku plánujú uviesť na trh prvé výrobky Scoby, aby demonštrovali udržateľnosť svojej myšlienky.

Zdroj: onezero.medium.co.

Redakcia

Všetky autorove články
eko ekologia odpad

1 komentár

Nastudujte si to o čom píšete reakcia na: Kombucha by mohla vyriešiť celosvetový problém s plastovým odpadom

11.2.2020 13:02
Jej rôsolovitý vedľajší produkt však môže čoskoro priniesť zmeny v trvalej udržateľnosti. Proces fermentácie používaný na získavanie kombuchy vedie k symbiotickej kultúre baktérií a kvasiniek (Scoby - symbiotic culture of bacteria and yeast), čo je v skutočnosti živý film na povrchu tekutiny......prv ako niečo také napíšete, tak by ste si mali prečítať čo je kombucha poriadne...scoby nie je vedľajší produkt, bez nej by z osladeneho čaju asi ťažko vznikla kombucha...a scoby je samo o sebe symbolická huba vďaka ktorej prebieha fermentacia spominaneho čaju....

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať