Image
31.12.2019 1 Comments

Budúcnosť stravovania: Hydroponické farmy, riasy a umelé mäso

Vedci v súčasnosti skúmajú nové spôsoby, ako využiť jedinečné vlastnosti rias. Možno ich jesť, používať na zachytávanie oxidu uhličitého, dokonca sa z nich dajú vyrábať tenisky. Ak bude trend pokračovať, možno nám riasy pomôžu zmierniť niektoré z účinkov zmeny klímy. Ponúkame vám niekoľko zaujímavých myšlienok z materiálu World in 50 Years Project. Niektorí odborníci sa nazdávajú, že o 50 rokov budeme bežne konzumovať potraviny a nápoje pochádzajúce z rias.

Podľa nich sa poľnohospodárstvo a potraviny sa v najbližších 50 rokoch zmenia viac ako za posledných 10 000 rokov. Hoci jedlo bude vyzerať a chutiť rovnako ako dnešné, bude pochádzať z radikálne iných zdrojov. Budeme jesť mäso a mliečne výrobky pestované alternatívnym spôsobom za využitia procesov bioinžinierstva. Mäso pestované v laboratóriách bude dokonca už v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch komerčne dostupné za konkurencieschopné ceny.

Toto pestované mäso spôsobí revolúciu v kuchyni. Nebudeme sa obmedzovať iba na kurčatá, ošípané a kravy. Budeme si môcť dopriať dokonca aj mäso z ohrozených druhov, pretože zvieratám sa pri výrobe takéhoto mäsa neublíži. Takzvané funkčné potraviny budú skonštruované s prihliadaním na zážitkovú aj funkčnú/zdravotnú stránku. Technológie výroby potravín sa budú naďalej zlepšovať, jedna z možností sú hydroponické farmy na produkciu čerstvých potravín, ktoré sa nepestujú na poliach.

Očakáva sa globálny rozmach geneticky modifikovaných rastlín, húb, baktérií a rias s cieľom poskytnúť prispôsobenú a dostupnú stravu pre viac ako 10 miliárd ľudí na svete. Zatiaľ čo v súčasnosti sa v rastlinnej výrobe očakáva najmä vysoký výnos a uniformita (aby sa semená dali vysadiť v New Yorku, Mexiku aj v Číne), v budúcnosti budeme pestovať ovocie a zeleninu, ktoré sú vhodnejšie pre miestne podmienky, lepšie prispôsobené pre systémy ekologického poľnohospodárstva.

Vďaka uvoľneniu tlaku na rybárstvo a poľnohospodárstvo môže dôjsť k obnoveniu dažďových pralesov, saván a oceánov. Niektorí odborníci očakávajú aj niekoľko desaťnásobne vyššiu produktivitu potravín na štvorcový kilometer prostredníctvom rýchlej replikácie fotosyntetickej (bio)chémie.

Zdroj: qz.com.

Zobrazit Galériu
Autor: Redakcia

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ emailom

Mohlo by Vás zaujímať

Výskum

Ultrazvuková rušička proti neželanému odpočúvaniu

18.02.2020 00:05

Vedci z University of Chicago skonštruovali experimentálny náramok vybavený 24 reproduktormi, ktoré vysielajú ultrazvukové signály.  Tento zvuk je pre väčšinu uší nepočuteľný (možno s výnimkou mladých ...

Výskum

Molekulárny „vypínač“ zápalu môže pomôcť pri liečbe chorôb a zvrátení starnutia

17.02.2020 00:15

Chronický zápal vzniká vtedy, keď staroba, stres či toxíny zo životného prostredia udržujú náš imunitný systém v nadmernom zaťažení, a môže prispievať k mnohým ochoreniam, ako sú Parkinsonova či Alzhe ...

Výskum

Robotizovaná supermikrochirurgia pracuje s presnosťou 0,3 mm

13.02.2020 00:15

Vedci z Maastrichtskej univerzity zostavili skupinu 20 žien s lymfedémom, čo je stav súvisiaci s rakovinou prsníka, pri ktorom sa prebytočná tekutina zhromažďuje v tkanivách a spôsobuje opuch. Všetky ...

1 Comments

  1. biomaso reakcia na: Budúcnosť stravovania: Hydroponické farmy, riasy a umelé mäso
    14.1.2020 14:01
    http://www.osel.cz/10940-ekologicke-supermaso-pripravene-bunecnym-zemedelstvim.html
    Reagovať

Vyhľadávanie

itSMF 2020

Najnovšie videá